Domena na sprzedaż

Zespół Jelita Nadwrażliwego

Nasilenie dolegliwości występuje często po spożyciu wymienionych produktów, które należy unikać:

Zalecenia dietetyczne

Rozpoznawanie choroby ustala się na podstawie objawów, badania endoskopowego i 24 godzinnego badania śródprzełykowego pH. Pozwala ona na precyzyjne określenie ilości patologicznych refluksów żołądkowo – przełykowych i czasu zalegania treści w przełyku. Na tej podstawie można zdiagnozować chorobę refluksową przełyku, oraz różnicować jakie jest pochodzenie dolegliwości (z przewodu pokarmowego, czy np.: z powodu choroby niedokrwiennej serca).

Najczęstszymi skargami chorych z zarzuceniem żołądkowo – przełykowym są: bóle i pieczenie w klatce piersiowej, bóle w dołku podsercowym, oraz uczucie dyskomfortu za mostkiem. Dolegliwości te objawiają się nieraz podobnie jak dolegliwości w chorobie niedokrwiennej serca, dlatego istotne jest określenie ich przyczyny. Innymi objawami choroby refluksowej są: uczucie cofania się treści żołądka do przełyku, zwłaszcza przy pochylaniu do przodu, ciężkość poposiłkowa w żołądku, nudności, wymioty, gorycz i niesmak w ustach, chrypka i brak apetytu.

Przyczyną powstawania choroby refluksowej przełyku jest zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Zarzucanie występuje także u osób zdrowych, jednak po każdym takim epizodzie następuje szybkie oczyszczenie przełyku z zalegającej treści.

REKLAMA 

10 lut 2017

Refluksu przełyku

REKLAMA 

Witaminy, minerały i suplementy

Krzysztof Abramek

Mistrz ofert

Podróże

DestinsGo

INFO

DIAGNOSTYKA

ZJN | PUBLIKACJE

Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookie, dzięki którym personalizujemy Twoje odwiedziny. Więcej o ciasteczkach.

 

Serwis zespoljelitanadwrazliwego.pl ma charakter edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie. Informacje zawarte na stronie nie zastępują porady lekarskiej, decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza.

 

Prezentowanych informacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.

OPEN ON NEW TAB SUPPORT THE AUTHOR / OTWÓRZ W NOWYM OKNIE WESPRZYJ AUTORA

zdjęcia: freepik, unsplash (creative commons zero)

Dieta, prócz odpowiedniej pozycji podczas snu (nieco wyższe ułożenie głowy i tułowia), oraz leczenie farmakologiczne, jest istotnym czynnikiem poprawiającym samopoczucie i przyczyniającym się do zmniejszenia nasilenia dolegliwości. Chorym zaleca się noszenie luźnej odzieży, nie krępującej ruchów, oraz unikanie krótkich drzemek po posiłkach (które nie powinny być obfite).

​Zaleca się spożywanie potraw wzmagających kurczliwość dolnego zwieracza przełyku, stanowiącego fizjologiczną barierę przed przedostawaniem się treści żołądkowej do przełyku. Polecana jest dieta bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów, które sprzyjają zarzucaniu treści w okresie wzmożonego wydzielania trawiennego żołądka.

Pobierz dietę dla refluksu przełykowego

× ZAMKNIJ

SERWISY


home FINANSERKA.PL

WYBIERZ DLA SIEBIE WYBIERZ OFERTĘ PRODUKTY FINANSOWE NIE TYLKO FINANSE
ZARABIAJ ZE MNĄ
OFERTY

RANKINGI

CHWILÓWKI

 DLA FIRM

NOTUS


Sprawdź ZDOLNOŚĆ KREDYTOWĄ, WYSOKOŚĆ PRZYSZŁEJ RATY, PORÓWNYWARKĘ KREDYTÓW HIPOTECZNYCH, lub skontaktuj się z doradcą


PRZEJDŹ

DORADCY


W JEDNYM MIEJSCU
OPEN FINANCE EXPANDER ZŁOTÓWKOWO FINANSOWY SUPERMARKET OPEN FINANCE


© FINANSerka 2018


Każda osoba chora na refluks przełyku powinna znać własną listę pokarmów dozwolonych i nie polecanych, którą ustala o indywidualne doświadczenia.

REKLAMA 

  • alkoholu, zwłaszcza niskoprocentowego (piwo, wino, drinki z sokami owocowymi)

  • kakao, mocnej kawy i herbaty, zarówno gorzkiej, jak i mocno osłodzonej, napojów gazowanych

  • czekolady i wyrobów czekoladowych, pralinek, ciastek w czekoladzie, tortów, kremów, bitej śmietany i lodów

  • konfitur wysokosłodzonych

  • tłustych serów żółtych i topionych

  • smalcu, topionego masła, tłustych wędlin (boczek) i mięs (baranina, wieprzowina, golonka), tłustego drobiu (kaczki, gęsi), podrobów

  • zup na warzywach z kości, mięsa i drobiu zaprawianych śmietaną

  • chleba pszennego i mąki z wysokiego przemiału

  • placków ziemniaczanych, frytek, smażonych ziemniaków

  • ogórków (tolerancja indywidualna), kapusty, kalafiorów

  • owoców i soków z owoców cytrusowych (cytryny, pomarańcze, mandarynki, ananasy, sok tropikalny)

  • chili, curry, pieprzu, ostrej papryki