Domena na sprzedaż

Zespół Jelita Nadwrażliwego

Otwórz ryc.

 

Na jakie procesy ma wpływ

nasza wątroba?

Ograniczeniu podlegają pokarmy zawierające kwas szczawiowy, takie jak: szczaw, szpinak czy rabarbar. Posiłki podaje się regularnie od 4 ÷ 5 razy dziennie, w mniejszych objętościach. Ostatni posiłek zaleca się na dwie godziny przed snem.

Celem diety jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych, przede wszystkim ochrona narządów poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Najczęściej stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów. Podaje się tłuszcze łatwostrawne, takie jak: masło, oliwa, olej słonecznikowy. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość: witamin, oraz składników mineralnych. Wyłączyć należy: pokarmy ciężkostrawne i wzdymające, oraz ostre przyprawy i używki. Bezwzględnie przeciwwskazany jest alkohol.

Ogólne zasady i cele diety

#polecamy

24 kwi 2017

#polecamy

29 mar 2021

REKLAMA 

Witaminy, minerały i suplementy

Krzysztof Abramek

Mistrz ofert

Podróże

DestinsGo

INFO

DIAGNOSTYKA

ZJN | PUBLIKACJE

Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookie, dzięki którym personalizujemy Twoje odwiedziny. Więcej o ciasteczkach.

 

Serwis zespoljelitanadwrazliwego.pl ma charakter edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie. Informacje zawarte na stronie nie zastępują porady lekarskiej, decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza.

 

Prezentowanych informacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.

OPEN ON NEW TAB SUPPORT THE AUTHOR / OTWÓRZ W NOWYM OKNIE WESPRZYJ AUTORA

zdjęcia: freepik, unsplash (creative commons zero)

REKLAMA 

FINANSerka. Porównywarki i kalkulatory finansowe online, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku

Dieta stosowana jest przy schorzeniach i ochronie bardzo ważnych  dla  ustroju  organów  takich  jak wątroba, trzustka,  pęcherzyk  żółciowy  i  drogi  żółciowe.

Wesprzyj swoją wątrobę!

Dieta wątrobowa

× ZAMKNIJ

SERWISY


home FINANSERKA.PL

WYBIERZ DLA SIEBIE WYBIERZ OFERTĘ PRODUKTY FINANSOWE NIE TYLKO FINANSE
ZARABIAJ ZE MNĄ
OFERTY

RANKINGI

CHWILÓWKI

 DLA FIRM

NOTUS


Sprawdź ZDOLNOŚĆ KREDYTOWĄ, WYSOKOŚĆ PRZYSZŁEJ RATY, PORÓWNYWARKĘ KREDYTÓW HIPOTECZNYCH, lub skontaktuj się z doradcą


PRZEJDŹ

DORADCY


W JEDNYM MIEJSCU
OPEN FINANCE EXPANDER ZŁOTÓWKOWO FINANSOWY SUPERMARKET OPEN FINANCE


© FINANSerka 2018


REKLAMA 

FINANSerka. Porównywarki i kalkulatory finansowe online, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku

Technologia przygotowywania potraw

Ważne jest, by potrawy były świeżo przyrządzone, nie przechowywane długo w lodówkach, co zmniejsza możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków. Potrawy sporządzać należy metodami: gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Dopuszczalne jest także duszenie, produkty na patelnię do smażenia beztłuszczowego, oraz pieczenie w folii przezroczystej lub pergaminie. Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie zakazane. Do zaprawiania zup czy sosów nie wolno używać zasmażek i śmietany. Dopuszczalna jest jedynie zawiesina z mąki i mleka. Z uwagi na ograniczenie tłuszczu (a także cholesterolu, zwłaszcza w chorobach pęcherzyka żółciowego), do potraw których podstawowym składnikiem są jaj, należy dodać tylko białko.

Pobierz dietę wątrobową 2

Pobierz dietę wątrobową

Dieta w kamicy żółciowej

Kamica żółciowa jest najczęstszą chorobą pęcherzyka żółciowego. W przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, powinna być stosowana dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego i produktów bogatych w cholesterol.

 

Zbyt duża ilość cukru, słodyczy i miodu, czy dżemów w diecie, a zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, oleje roślinne, ryby) przyczynia się do zmniejszenia ilości lecytyny w żółci i gorszego rozpuszczania w niej cholesterolu.

 

Natomiast zbyt mała ilość błonnika w diecie upośledza sprawne odkurczanie się pęcherzyka żółciowego. Błonnik pokarmowy ma bardzo duży wpływ również na rozpuszczanie złogów cholesterolowych.

 

Osoby mające kamicę bezobjawową nie wymagają ograniczeń dietetycznych, dlatego ich dieta powinna obfitować w pokarmy zawierające błonnik pokarmowy. Dieta z większą ilością błonnika powoduje zwiększenie pasażu jelit, wówczas kontakt pokarmu z bakteriami jelitowymi jest zdecydowanie mniejszy, co zmniejsza także ilość soli żółciowych. Natomiast w wątrobie dochodzi do wzrostu produkcji kwasów żółciowych (zwłaszcza kwasu chenodezoksycholowego CDCA), który rozpuszcza złogi cholesterolowe, dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiedniej  ilości  warzyw  i  owoców,   oraz produktów zbożowych obfitujących w błonnik pokarmowy.

 

Do zalecanych produktów zbożowych w kamicy bezobjawowej zalicza się: pieczywo z pełnego przemiału, pełnoziarniste, ciemne – razowe (typu graham), ryż brązowy, makarony razowe – pełnoziarniste, orkiszowe, kaszę gryczaną i jęczmienną. W każdym posiłku uwzględnić należy warzywa i owoce. Surówki z warzyw i owoców wzbogacone w otręby pszenne czy kiełki powinny występować od 2 ÷ 3 razy dziennie. Ze względu na obecność witamin antyoksydacyjnych (zwłaszcza witaminy: E, C, oraz B-karoten) często do jadłospisu należy wprowadzać marchew, pomidory, dynie, sałatę, natkę pietruszki, brokuły, oleje roślinne, kiełki, a także owoce cytrusowe. Witamina C pobudza układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał, które zwalczają stany zapalne, dlatego warto wzbogacić dietę w czarną porzeczkę, kiwi, a także paprykę.

 

Zaleca się przygotowywanie potraw bez dodatku tłuszczów, gotowanych w wodzie, bądź na parze.